Skip navigation

Elävän musiikin säätiö ELMU sr APURAHAHAKU 2022

Elävän musiikin säätiön vuoden 2022 apurahahaun saajat on päätetty. Säätiö sai 168 hakemusta, joista apuraha myönnetään 31 hakemukselle ja kahdelle kirjaprojektille hakukategorioiden ulkopuolelta. Vuoden 2023 hausta tiedotetaan myöhemmin.

Säätiö kiittää kaikkia apurahan hakijoita!

Konserttitoiminta

Alumniteatteri ry, Lumina Festival 2023 1000 €

Lumina Festival on Tampereen talvista kulttuurikenttää rikastuttava monitaiteellinen tapahtuma, joka järjestetään 7.1.2023 Tuulensuun Palatsissa. Tapahtuman ohjelmistossa panostetaan monimuotoisuuteen ja eri taidemuotojen tasavertaisuuteen sekä vastuullisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja ekologiseen kestävyyteen tapahtumatuotannossa. Festivaali tarjoaa monia erilaisia ohjelmasisältöjä musiikin ja esittävän taiteen aloilta sekä audiovisuaalista tilataidetta.

Blow Up That Gramophone 2500 €

Blowup Vol. 6 festivaalin järjestäminen Helsingin Ääniwallissa 13-15.10.2022. Blowup-festivaali esittelee kotimaisia ja kansainvälisiä artisteja yli genrerajojen keskittyen raskaampaan musiikkiin. Blowup-festivaali on vuosien mittaan vakiinnuttanut paikkansa poikkitaiteellisena kaupunkifestivaalina myös eurooppalaisen yleisön keskuudessa ja se on näkynyt myös festivaalin asiakaskunnassa. Yhtenä festivaalin tärkeänä teemana on myös tukea nuoria nousevia kotimaisia kuvataiteilijoita.

ELMU ry 3000 €

Elmun kansanjuhla Alppipuistossa. Elmu valittiin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen yhdeksi Alppipuiston kesän järjestäjäksi. Alppipuiston kansanjuhla tulee olemaan Nosturin sulkemisen jälkeen ensimmäinen Elmun järjestämä keikka ja haluamme tietenkin tehdä päivästä ikimuistoisen. Ilmaisessa puistokonsertissa tullaan näkemään nuoria ja nousevia artisteja sekä jo vakiintuneempia viihdyttäjiä pääasiassa rock- ja indiemusiikin saralta. Tapahtuman 6-7 esiintyjää tulevat olemaan helsinkiläisiä.

European Rock´n´Roll Meeting 2000 €

Europen Rock´n´Roll Meeting 17-19.6 2022 on festivaali, jossa pyritään luomaan yhteistyöverkosto eurooppalaisten roots muusikkojen välille. Tapahtumaan kuuluu work shop ja itse festivaali yleisölle. Festivaali on kaksi päiväinen. Muusikot ovat Suomesta, Italiasta, Espanjasta ja Ranskasta. Tapahtumassa esiintyy yhtyeitä, mutta myös jokainen heistä kutsuu soittaessaan muita muusikoita kanssaan lavalle. Tapahtuma on järjestetty jo neljästi aiemmin Euroopassa.

Folk Extreme 1500 €

Viiden päivän keikkaristeily Saimaalla. Keikat troolarin kannella ja satamissa. Yksityinen taidemesenaatti Raul Soisalo tarjoaa oman vanhasta troolarista tehdyn aluksensa viideksi päiväksi Suistamon Sähkö -yhtyeen käyttöön. Matka-alus on 1980 huvialukseksi muutettu troolari M/S Söde, joka toimii risteilyn ajan majoitus- ja keikkapaikkana. Su 3.7 klo 18.00 Paksuniemi satama Rääkkylä, Ma 4.7 Oravi Village Ti 5.7 Savonlinna satama Ke 6.7 Troolarin kansi Ke 6.7. Puumala To 7.7. Troolarin kansi.

Ghetto Party 600 €

Ghetto Party on Suomen vanhin räpmusiikin livekeikkoihin keskittyjä klubitapahtuma Jyväskylässä. Klubin perustavanalaatuisena ideana on tarjota esiintymismahdollisuuksia Jyväskylässä artisteille, joita ei muuten näkyisi. Useimmiten klubin kolmesta keikasta yksi on ulkopaikkakuntalainen vieras, toinen paikallinen vakiintuneempi nimi, ja kolmas uudempi tulokas. Klubit järjestetään kesä-, elo-, ja lokakuussa kulttuuriravintola Ylä-Ruhtissa, ravintola Sohwissa ja ylioppilastalo Ilokivessä. Jokaisessa klubissa on kolme livekeikkaa sekä DJ. 

HärStock 1000 €

HärStock on Tampereen Härmälän rannassa elokuussa järjestettävä kaupunginosafestivaali, jonka pääasiallisena ohjelmana on paikallisten artistien musiikkiesitykset. Tapahtuman järjestäjinä on muusikoita ja luovan alan ammattilaisia. Maksuton ja kaikille avoin tapahtuma järjestetään vapaaehtoisvoimin toista kertaa. Tuemme tapahtumalla paikallisia vastuullisia pienyrittäjiä ja kulttuuria. Arvomme ovat yhteisöllisyys, vastuullisuus ja marginaalissa olevien luovien alojen esiintyjien esiin nostaminen.

Jaakko Laitinen & Väärä Raha, Pohjois-Lapin kiertue 1500 €

Jaakko Laitinen & Väärä Raha - maailman paras suomalainen Lapland-Balkan-orkesteri tekee kevättalvella 2023 vuosia haaveilemansa kunnollisen Lapin kiertueen. Yhtyeen musiikilliset juuret ovat syvällä Kaakkois-Euroopassa, mutta heidän mentaalis-esoteerinen kotinsa on Lapissa, mistä kaikki orkesterin perustajajäsenet ovat kotoisin. Kiertueella orkesteri kiertää Hiihtokeskusten lisäksi kylätalot ja -krouvit.

Lindell Tommi, Konserttisarja Pohjois-Helsingissä 1000 €

2-3 konsertti-illan sarja pohjois-Helsinkiläisissä työväentaloissa, vapaapalokuntataloissa ym. vastaavissa, kohtuuhintaan vuokrattavissa olevissa saleissa. Trio-kokoonpanolla: Tommi Lindell, Imre Szabo, Tero Mikkonen. Omaa musiikkia ja lainakappaleita, ”laboratoriopohjalta”, viihdytystarkoituksin.

Minimalia Helsinki ry – Minimalia 2022 2000 €

Minimalia on minimalistiseen kamarimusiikkiin keskittyvä konserttisarja, jonka aikana esitetään modernia taidemusiikkia rennossa ilmapiirissä. Konserttisarjan aikana esitetään minimalistiseen musiikkiin lukeutuvia klassikkoteoksia sekä sävellyksiä, joissa on minimalismin elementtejä.

Osuuskunta Turun Kirjakahvila 1500 €

Osuuskunta Turun kirjakahvila toteuttaa vuosittaiset punk- ja hardcore-musiikkiin keskittynyt Punx for Seitan -festivaalin ja metallimusiikkiin painottunut Love Metal Hate Fascism -festivaalin sekä Taiteiden yön. Näiden lisäksi osuuskunta järjestää myös muita elävän musiikin tapahtumia sekä tekee yhteistyötä Brinkkalan sisäpihalla toteutettavien Indie-iltamat open air ja Ilmiö-festivaalien kanssa

RARE ry 1500 €

RARE Klubi on uuden sukupolven elektronisen musiikin klubi, joka noudattaa turvallisemman tilan periaatteita. Klubi nostaa esiin uusia elektronisen musiikin tekijöitä ja VJ-artisteja. Klubit järjestetään Tampereen Tullikamarin Klubilla lokakuussa 2022 ja maaliskuussa 2023. Klubin tavoitteena on tarjota erityisesti nuorille artisteille mahdollisuuden esiintyä uusille yleisöille ja toisaalta uuden klubikonseptin Pirkanmaan seudulle, joka resonoi erityisesti Y- ja Z-sukupolvien kanssa.

Saxtronauts, Avaruusseikkailu 1000 €

Saxtronauts: Avaruusseikkailu on tähtitiedettä ja musiikkia yhdistävä konserttikiertue, jonka tarkoituksena on rakentaa yhteistyökanava musiikin ja tähtitieteen välille. Konsertteja on observatorioissa, tiedekeskuksissa sekä niiden läheisissä lokaatioissa ympärin Suomen loppuvuodesta 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana (10.9., 11.9., 17.9., 18.9., 1.10, 2.10). Konsertit laaditaan kuhunkin ympäristöön sopivaksi, ja konserttien ohjelmisto on sidoksissa tieteeseen.

Somehow Jo, Euroopan kiertue 1500 €

Kiertueella on mukana myös suomalainen yhtye One Morning Left. Keikkoja on Saksassa, Hollannissa, Puolassa ja Tsekeissä. Kiertueen kesto noin kaksi ja puoli viikkoa.

Umlaut osk, ILMIÖ Rettig 2022 2000 €

ILMIÖ Rettig ottaa haltuunsa Rettigin ja Brinkkalan idylliset kaupunkikorttelit kahdeksi päiväksi 22.-23.7.2022 Turun vanhankaupungin ytimessä Taiteen talon kupeessa! Luvassa on kaksi päivää mielenkiintoisia artisteja, kutkuttavia saundeja, monipuolisesti taidetta ja kaupunkifestarin hurmaa. Festivaali on tänä vuonna pääsymaksuton.

We Jazz Oy, Odysseus 2022 -festivaali 1800 €

We Jazz järjestää 22.–24.7.2022 historian toisen Odysseus-festivaalin Lonnan saarella, Suomenlinnan edustalla. Heinäkuussa 2021 järjestetty ensimmäinen Odysseus myytiin loppuun ja tapahtuma onnistui muutenkin hienosti. Tästä rohkaistuneena festivaali on kasvatettu kaksipäiväisestä kolmipäiväiseksi ja tarkoituksena on vakiinnuttaa Helsingin kesään uusi, täysin ainutlaatuinen tapahtuma merellisessä miljöössä.

Wheel Music Osk – WHEEL 1800 €

Wheel on kansainvälisesti keikkaileva yhtye, joka on kiertänyt Euroopassa muutamia kertoja ja lähtee syksyllä 2022 ensi kertaa kiertueelle USA:han. Sitä ennen elokuussa on edessä Saksa ja Itävalta Leprous-yhtyeen lämmittelijänä. Keikoista saatavat palkkiot eivät vielä riitä kattamaan kustannuksia. Taloudellinen tuki on välttämätöntä kasvun jatkumisen kannalta.

Koulutus

All About Voice Oy 1000 €

Hoitava Hengitys-ohjaajakoulutus.

Heikki Elo 500 €

Composing for Video Games, Kansainvälinen pelimusiikin kolmipäiväiväinen sävellyskurssi jonka järjestää Hollywood Music Workshop.

Janne Halmkrona 1000 €

Musiikin orkestroinnin verkkokurssi, Berklee College Of Music. 12 viikkoa kestävässä koulutuksessa opetetaan musiikin sovittamista orkesterisoittimille.

Jallukan Tuki ry 3000 €

Jallukan II musaleiri koululaisille järjestetään 20.- 22.6.2022 Jallukan muusikkotalossa Helsingin Jätkäsaaressa. Kesällä 2021 ensimmäistä kertaa järjestetty musiikkileiri uusitaan nyt tuorein ottein, ja opettajina toimivat jälleen muusikkotalo Jallukan muusikot. Leiri tarjoaa laadukasta musiikin opiskelua, yhdessä tekemisen riemua ja kokemuksia kouluikäisille lapsille. Leiri huipentuu loppukonserttiin talon Malaga Bar- ravintolassa, jossa järjestetään myös pop-up konsertteja leirin aikana.

Jyväskylän elävän musiikin yhdistys Jelmu ry / Tanssisali Lutakko 1500 €

Lutakon leiri vol 2 marraskuussa 2022. Leirille osallistuu yhteensä 20-25 nuorta neljään eri toimintaa tutustuen: ääni- ja valotekniikkaan, valokuvaukseen ja valokuvaukseen ja reaaliaikaiseen sisällöntuottamiseen. Leirin tavoitteena on vahvistaa nuorten omaehtoista toimintaa elävän musiikin parissa ja törmäyttää samanhenkisiä livemusiikin ystäviä.

Maiju Koskela 640 €

Savonlinnan Musiikkiakatemian järjestämä pianon mestarikurssi, jonka opettajana toimii pianisti Paavali Jumppanen.

Emmi Kuittinen 800 €

Kuittinen on kansanmuusikko, joka työskentelen taiteilijana Kyynelkanavat-hankkeessa, jossa tutkitaan taiteen ja tieteen keinoin itkuvirsiä. Kuittinen on valittu yhdessä työparininsa, folkloristi Viliina Silvosen kanssa pitämään soiva esitelmä XXXVII European Seminar in Ethnomusicology- seminaarissa. Seminaarin teemana on "Joint Knowledge Production and Collaboration in Research" ja Kuittisen&Silvosen esitelmän aiheena on "An artist and a researcher in cooperation in the field of laments".

Kuudeslinja Oy 1000 €

Henkilökunnan turvallisemman tilan koulutus. Tavoitteena on kehittää sellaisia taitoja, jotka lisäävät sekä työntekijöiden että keikoilla kävijöiden hyvinvointia ja turvallisuutta. Koulutuksessa syvennetään ymmärrystä inklusiivisesta tapahtumajärjestämisestä ulkopuolisten kouluttajien tuella workshop-tyyppisesti.

LiveFIN ry 1500 €

LiveFIN ry hakee apurahaa elävän musiikin vapaan kentän sosiaalisen kestävyyden kehittämiseen. Kehittämistyön keskeisin osa-alue on syyskaudella 2022 järjestettävä koulutussarja. Koulutus on suunnattu LiveFIN ry:n jäsenille ja kaikille elävän musiikin vapaan kentän toimijoille, esim. keikkapaikkojen, konserttisalien ja festivaalien henkilöstölle. Koulutuksella lisätään alan toimijoiden osaamista ja ymmärrystä siitä, kuinka toiminnassa voidaan vähentää eriarvoisuutta ja edistää yhdenvertaisuutta.

Taika Tenhunen 500 €

Soile Isokosken mestarikurssi.

Tutkimus

Nelli Petro 800 €

Ympäristövastuullisuuden ja hiilijalanjäljen selvitys Akun tehtaalla, YAMK opinnäytetyö, Metropolia YAMK (Kulttuurituotanto).

Maiju Talvisto 400 €

Artistituotantoa käsittelevät tieteellisen artikkelin viimeistely Musiikkiteollisuus-tietokirjaan.

Vastuullisuus

Järvenpään Sibelius-seura ry c/o Meidän Festivaali 1000 €Siirtymä -hankkeen kulut, mm. Ekokompassi-auditointi

Naamat ry 1300

Turvallisen tilan kehittämisprojekti asiantuntija Juulia Saukkosen johdolla: tavoitteena on helpottaa puuttumista ja tunnistamista, selkiyttää käsittelyprosessia ja sitoa tämä osaksi Naamojen vastuullista toimintaa sekä varmistaa kaikille Naamojen toimintaan osallistujille fyysisesti ja psyykkisesti turvallinen tila.

Kirja-apurahat myönnettiin Maiju Talvistolle Backstagella - artistituottaja käsikirjan viimeistelyyn (1000 €) ja Suomen Punkmuseon kannatusyhdistys ry:lle (1156 €) Tee se itse -näyttelyn kuviin ja esineistöön perustuvan kirjan painatuskustannuksiin.

Lue lisää vuonna 2021 jaetuista apurahoista

Elävän musiikin säätiö Elmu sr on perustettu vuonna 1989. Säätiön tehtävänä on edistää elävän musiikin esittämismahdollisuuksia, tukea musiikki- ja kaupunkikulttuuria mm. vuosittain jaettavin stipendein ja apurahoin. Säätiön juuret ovat Lepakossa ja Elmu-yhteisössä. Säätiö oli aikanaan alkuperäisen Radio Cityn merkittävä omistaja. Nykyisin säätiö on mukana mm. Tuska -festivaalin toiminnassa. Säätiön on rakentanut yhdessä Y-Säätiön kanssa Helsinkiin ja Tampereelle musiikkialan Jallukka-vuokratalot.